Närsakarscen

ormkvinnan 200x281 - Närsakarscen

ORMKVINNANS BARN – KRÖNIKA FRÅN NÄR
en film av Göran Setterberg visas med storbildsprojektion på NÄRSAKAR SCEN I NÄR av många ansedd som Gotlands vackraste Natursalong!

Premiär TORSDAG 5 AUGUSTI KL:21:00 och visas FREDAG 6 AUGUSTI KL:21:00

Det tog fyra år för filmaren och producenten Göran Setterberg att klippa dokumentärfilmen om skapandet av NÄRSAKAR och den unika processen bakom det hyllade skådespelet ORMKVINNANS BARN.

Det var vänskapen mellan regissören och dåvarande chefen för Gotlands Länsteater Örjan Herlitz och Göran som ledde till filmdokumentationen av detta jätteprojekt. Ur 90 timmar material har det sedan blivit en två timmar dokumentär långfilm. Ett avsnitt av Gutasagan finns med i filmen, animerat av Klara Gripe och berättat på gutamål av Ingrid Wahlgren som även spelar huvudrollen Audun i Ormkvinnans barn.

’Krönikan från När’ skildrar hur en hel bygd “går man ur huse”, huvudsakligen från När, för att bygga utomhusskådeplats – Närsakar. Över 200 fast boende deltog i olika När-demokratigrupper kring ekonomin, teaterprojektet, scenbyggnationen, vikingaskeppet och ett brobygge mellan När och Lau. Några av bönderna i När fick stora roller i skådespelet och deras levebröd finns också skildrat i filmen.

Göran har med kamera och mikrofon noga följt instuderingen av vikingadramat Ormkvinnans barn i regi av Örjan Herlitz och med manus av Allan Nilsson baserat på Dagmar Edqvists böcker Mannen från havet och Mannen som kom hem.

Teaterföreställningarna sågs av 15 000 åskådare 2005-2006 på Närsakar Scen.

Filmbilder i urval från teaterföreställningarna skildrar maktkampen mellan en asatroende gård – Uggarde och en kvinnostyrd – Närsakar. Intriger uppstår och leder till äventyrlig kärlek, fiendskap och ond bråd död – tänk “hedersmord” i 860-talets När.

Från Länsteatern medverkade LENNART BÄCK, LENA BOGEGÅRD, EVERT JANSSON, BENGT-ÅKE RUNDQVIST, THOMAS JANKERT.

Från Närrevyn INGRID WAHLGREN, ALLAN NILSSON, ARNE OHLSSON och LAS JACOBSSON.

Ytterligare 25 roller spelas av amatörer från bygden. Utöver skådespelarna består det sceniska uppbådet av 20 barnstatister, 4 hästar, 80 handsydda kostymer och vikingaskeppet Krampmacken.